ECOGRAFIE DIGITALA MUSCULO - SCHELETALA‚


 

ecografie digitala musculo scheletala

Ecografia a devenit una dintre cele mai folosite metode imagistice in practica medicala, de multe ori fiind investigatia de prima intentie care orienteaza clinicianul.

Progresele deosebite in constructia si softul aparatelor au facut posibila folosirea acestei metode in specialitati tot mai variate ce merg de la clasica ecografie abdominala la unele dintre cele mai sofisticate care examineaza aparatul cardio-vascular, tiroida, glanda mamara, ochiul, pielea si, desigur, aparatul locomotor.

Ecografia este o metoda moderna si eficienta de investigare, neinvaziva, lipsita de efecte secundare, oricand repetitiva, ce a revolutionat imagistica medicala si a adus un plus de certitudine in punerea unui diagnostic. Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga iar examenul ecografic face parte din investigatiile de rutina.

Ecografia utilizeaza un fascicul de ultrasunete emis de sonda pe care medicul o baleiaza pe corp, fascicul care strabate cu viteze diferite tesuturi cu densitati si structuri diferite. In contact cu tesuturile si organele explorate, fasciculul emis este reflectat si recaptat de sonda, apoi transformat in radiatie luminoasa ce va fi tradusa cu ajutorul unui program in imagini afisate pe un monitor.

Deoarece foloseste in explorarea organelor ultrasunetele, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinarii. Prin aceasta, ecografia se deosebeste de radiologia conventionala (RX), computer tomografie (CT) sau medicina nucleara (MN), care utilizeaza radiatii ionizante.

Radioscopia si ecografia sunt singurele metode de examinare „in timp real", medicul apreciind instantaneu modificarile din corpul pacientului. Toate celelalte tehnici imagistice, inclusiv rezonanta magnetica (RM), au caracter retrospectiv.

Principalele calitati ale ultrasonografiei sunt:

- neinvaziva (nu presupune cateterizari ale venelor sau arterelor, nu produce sangerari sau alte leziuni)

- nedureroasa

- neionizanta

- ieftina

- usor de efectuat

- usor de repetat

- accesibila

- ofera informatii complexe, morfologice si hemodinamice

- este examinare in timp real

- nu necesita o pregatire speciala a pacientului



Nu exista contraindicatii ale ecografiei !!!

Factori si conditii care impiedica sau fac dificila examinarea ecografica sunt: aerul, osul, pasta baritata, eventratiile masive, cicatricile deformate, metalul, gipsul, pansamentele etc.

Capacitatea de penetrare a fasciculului de US este invers proportionala cu frecventa nominala a transductorului. Cu cat un transductor are frecventa nominala mai mare, cu atat rezolutia imaginii este mai buna dar capacitatea de penetrare a US este mai scazuta, deoarece atenuarea este direct proportionala cu frecventa US. Ca atare, tesuturile superficiale pot fi examinate ecografic in detaliu, cu transductoare care au frecventa si rezolutie mare pe cand tesuturile si organele situate profund pot fi examinate doar cu transductoare de rezolutie medie.

Pregatirea pentru examinarea ecografica

Spre deosebire de examinarea ecografica a abdomenului, ecografia organelor si tesuturilor superficiale, nu necesita pregatire.

Ecografia musculoscheletala permite aprecierea structurilor musculare, a tendoanelor, a burselor, a unor ligamente, a spatiilor articulare si a sinovialelor. Cu aparate performante pot fi vazuti si unii nervi pe traiectele lor superficiale (nervul median in canalul carpian, nervul ulnar la cot). Ea isi gaseste aplicabilitate in majoritatea afectiunilor reumatologice cum ar fi: poliartrita reumatoida, sclerodermia, polimiozita si dermatomiozita, sindromul Sjogren (pentru glandele salivare), spondilartropatiile sero-negative, artritele micro-cristaline si boala artrozica. In aceste afectiuni aduce informatii referitoare la: acumularile de lichid intraarticular, starea sinovialelor si a suprafetelor osoase (in acest din urma caz putand vedea eroziuni marginale si geode inainte ca acestea sa aiba expresie pe filmul radiologic, ajutand astfel la stabilirea mai rapida a unui diagnostic si inceperea prompta a tratamentului). Prin ecografie se poate monitoriza si raspunsul la tratament.

Patologia posttraumatica este un alt domeniu in care ecografia musculo-scheletala aduce informatii valoroase. Se pot vedea rupturile musculare sau musculo-tendinoase, se poate stabili intinderea lor si se poate urmari procesul de vindecare.

Pot fi examinate diferite tipuri de articulatii. Articulatia umarului este printre cele mai importante. Pe acest segment valoarea ecografiei este aproape similara cu a examinarii RMN aducand in plus si informatii asupra functionalitatii datorita manevrelor dinamice ce pot fi efectuate in cursul examinarii. La nivelul articulatiei genunchiului pot fi foarte bine vizualizate ligamentele colaterale, meniscurile, o eventuala hidartroza sau modificari de sinovita. Articulatiile mici ale mainii si ale piciorului, articulatia cotului si cea coxo-femurala pot fi examinate, de asemenea, ecografic.

Tehnica ecografica este in continua dezvoltare si pot fi facute azi ecografii tridimensionale, elastografii, ecografii cu substanta de contrast; transductoarele folosite au frecventa tot mai mare permitand vizualizarea unor detalii de structura tot mai fine; ca urmare, ecografia musculara si de parti moi superficiale este mai performanta si isi largeste aria de aplicabilitate.

CAZURI COMENTATE

Notă: Imaginile apar iniţial "nealterate". Pentru evidenţierea diferitelor zone comentate (săgeţi, umbre, linii colorate) mutaţi săgeata mouse-ului deasupra imaginii.

© S.C. Fiziomedica S.R.L. 2016, IAŞI, Şoseaua Arcu nr.5, Bl. F4, sc.B, parter, Telefon: 0232-255.294, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Informatii si programari

e-mail: office@fiziomedica.ro
telefon: 0232.255.294

Informatii si programari

- Consultaţii:
Luni - Vineri: 9:00 - 14:00 ; 15:30 - 19:30
- Tratamente:
Luni - Vineri: 8:00 - 20:00

Program de lucru:

Sos. ARCU Nr. 5, Bl. F4, Sc. B, Ap. 01 IASI

Reper - staţia de tramvai "VOINŢA"
Interfon = 01 sau 06

Adresa:

© {2019} FIZIOMEDICA. Toate drepturile rezervate. Designed for FIZIOMEDICA.