Spirometria este un test simplu ce măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Spirometrul este un aparat folosit să măsoare cat de eficient şi cât de rapid pot fi expansionaţi sau goliţi de aer plămânii. Spirometria este utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni cronice ale bronhiilor şi ale plămânului pentru a evalua gravitatea lor şi pentru a le urmări evoluția. Este un test de efort, nu este dureros și durează de obicei aproximativ 10-15 minute. Spirometria măsoară cu obiectivitate nivelul de limitare a fluxului de aer.

Indicatorii care se măsoară în timpul spirometriei sunt capacitatea vitală (CV), volumul expirator maxim pe secundă (VEMS) și raportul dintre acestea două, care indică existența și tipul unei disfuncții ventilatorii (reducerea capacității funcționale de a respira normal).

Capacitatea vitală (CV) este dată de volumul maximum de aer care poate fi inspirat sau expirat din plămâni în mod controlat (lent sau cu rapiditate).

Volumul expirator maxim pe secundă (VEMS) oferă informații despre cât de repede se pot goli plămânii și reprezintă cantitatea de aer eliminată din plămâni în prima secundă a unei expirații forțate, după o inspirație profundă și completă.

Rezultatele spirometriei pot fi influențate de anumite activități precum fumatul, consumul de cafea și/sau alcool, exerciții fizice intense sau mese copioase. De asemenea, dacă urmați tratament inhalator medicul vă poate solicita oprirea acestuia înainte de test.

Astfel, trebuie evitate:

  • hainele strâmte – care împiedică expansiunea toracelui;
  • fumatul – cu 1 oră înainte de test;
  • alcoolul – cu 4 ore înainte de test;
  • mesele copioase – cu 2 ore înainte de test;
  • efort fizic intens – cu 30 de minute înainte de test; 

Contraindicații relative: crizele medii de astm, infecțiile bronșice, pneumopatiile infecțioase sau stările de epuizare date de o insuficiență respiratorie cronică.

Contraindicaţii absolute: pacienții cu tuberculoză activă, crize severe de astm, care au trecut recent printr-un episod de pneumotorax sau un infarct miocardic acut în ultima lună, persoane care tușesc cu sânge (hemoptizie) sau au suferit recent o puncție sau biopsie pleurală.

Informatii si programari

e-mail: office@fiziomedica.ro
telefon: 0232.255.294

Informatii si programari

- Consultaţii:
Luni - Vineri: 9:00 - 14:00 ; 15:30 - 19:30
- Tratamente:
Luni - Vineri: 8:00 - 20:00

Program de lucru:

Sos. ARCU Nr. 5, Bl. F4, Sc. B, Ap. 01 IASI

Reper - staţia de tramvai "VOINŢA"
Interfon = 01 sau 06

Adresa:

© {2019} FIZIOMEDICA. Toate drepturile rezervate. Designed for FIZIOMEDICA.