Magnetoterapia este una dintre cele mai vechi metode de tratament care a fost utilizata In Asia mica, In Egiptul antic si In China antica, pentru aceasta, In acele vremuri fiind folosit un anumit tip de minereu: magnetita.
Ce stim despre magnetoterapie?
Magnetoterapia este un tratament natural si usor de suportat de organism. Aceasta terapie se bazeaza pe actionea directa asupra tesuturilor a unui camp magnetic pulsatil (CMP). Este cunoscut faptul ca acest CMP lucreaza la nivelul celulelor, activand producerea enzimelor, procesele metabolice, avand si un rol important In functionarea membranei celulare.
Prin supunerea organismului la actiunea CMP, respiratia celulara este sporita, acest camp actionand In mod benefic asupra sistemului imunitar al pacientului, facilitand vasodilatarea arteriolelor si capilarelor si diminuand coagulabilitatea sangelui.
De asemenea, CMP Imbunatateste capacitatea creierului de a transporta oxigenul, ameliorand microcirculatia sanguina si procesele neurologice, reducand anxietatea.
Studiile de data recenta sustin ca terapia efectuata prin intermediul campului electromagnetic pulsator este de pana la 100 ori mai eficienta decat aplicarea campului magnetic static. Acesta este motivul pentru care puls-magnetoterapia devine, In ziua de azi una din cele mai raspandite metode de fizioterapie. Metoda este foarte bine tolerata de pacienti si nu are contraindicatii, printre acestea numarIndu-se doar situatiile In care In corpul persoanelor tratate exista implantate dispozitice metalice.
EFECTELE TERAPEUTICE ALE MAGNETOTERAPIEI
Magnetoterapia este una din procedurile de fizioterapie folosite In mod obisnuit. Totusi, este de retinut ca, asemenea oricarei proceduri terapeutice, magnetoterapia are si ea, o anumita rata de insucces.
Pentru tratamentul pacientilor aflati In stadiile acute ale bolii este bine sa fie folosit campul magnetic static la Inceput, pentru ca, apoi, In bolile cronice sa se utilizeze magnetoterapia pulsatorie.
Este adecvat sa fie luat In considerare ca, magnetismul natural al Pamantului este egal cu aproximativ 0.04 – 0.05 mT (0.4 – 0.5 Gauss). Aparatele BTL-4000 / BTL-5000 (aflate In dotarea Centrului de tratament complex MEDCARE) functioneaza cu campuri magnetice a caror intensitate poate fi de pana la 1000 ori mai mare.
In durerile cronice din bolile articulare degenerative metoda s-a dovedit eficienta ca terapie cu efect de lunga durata cu conditia sa fie indicata si aplicata corect.
Poate fi, de asemenea, recomandata pentru a fi folosita si In combinatie cu multe alte metode terapeutice cum ar fi kinetoterapia, galvanoterapia, farmacoterapia etc., metode pe care magnetoterapia le tolereaza foarte bine.
Ultimele studii cu privire la raspunsul fiziologic al organismului la actiunea campului electromagnetic au dovedit urmatoarele efecte ale magnetoterapiei:
• efect analgezic, care consta In calmarea sau eliminarea durerilor cronice,
• efect antiedematos,- acest efect este foarte important prin faptul ca, eliminand apa stagnanta din tesuturi, permite reluarea fluxului sanguin normal In zonele suferinde, fapt care mareste aportul de oxigen si de substante hranitoare, contribuind astfel si la Inlaturarea substantelor toxice,
• efect antiinflamator, va determina diminuarea sau eliminarea substantelor proinflamatoare Incat inflamatia va disparea mult mai rapid,
• efect trofic (prin stimularea metabolismului celular va fi accelerat procesul de Insanatosire si regenerare),
• efect miorelaxant si spasmolitic,- inflamatia si efectele acesteia care constau In declansarea durerii, a contracturilor musculare antialgice este diminuata, contribuind astfel la refacerea zonelor bolnave,
• efect vasodilatator, adica de crestere a diametrului vaselor mici, ceea ce are ca efect marirea debitului sanguin.
Indicatiile acestei metode de tratament sunt numeroase, Incepand cu luxatiile articulatiilor membrelor inferioare sau superioare si terminand cu starile de anxietate induse de stres.
Magnetoterapia face adevarate minuni In reumatisme (de orice forma), discopatii, hernii de disc, dar si boli hepato-biliare, boli endocrine, boli ale aparatului uro-genital (prostatita cronica, disfunctii sexuale), boli digestive, tulburari circulatorii (arterite), cardiopatii ischemice, angina pectorala, tulburari respiratorii, migrene, astenii, nevroze, nevralgii dentare. Este indicata si In procesele de refacere (dupa osteoartrita Incheieturilor, spondiloza, osteocondrita, entorse, sindrom algoneurodistrofic (frecventa complicatie dupa imobilizari ale membrelor), spondilite anchilozante si aseptice.Magnetoterpia este de ajutor In tratarea accidentelor din sport, a proastei circulatii a sangelui, In starile anergice (oboseala cronica) etc.
si efectele benefice asupra suferintelor de natura neuro-psihica sunt cunoscute Inca din vechime cand se recurgea la utilizarea simplei aplicatii a minereurilor de magnetita In zona fruntii sau a gatului.
Magnetoterapia are efect calmant, relaxant si de stimulare a productiei de prostaglandine, ceea ce duce la atenuarea efectelor daunatoare provocate de stres.
Campul magnetic pulsat Imbunatateste circulatia sanguina la nivelul creierului, creste nivelul oxigenului In neuroni, creste flexibilitatea vaselor de sange si dizolva colesterolul. Este deseori folosit pentru tratarea insomniei, a migrenelor, aterosclerozei, a unei memorii slabe si a starilor dupa traumatismele de la nivelul capului.
Magnetoterapia se foloseste cu succes In tratamentul arterosclerozei, ajutand la tratarea trombozelor cerebrale, accelereaza recuperarea In urma inflamatiilor, a decalcifierilor, sau a unor afectiuni ale sistemului locomotor. De asemenea, elimina sindromul premenstrual sever si depresiile, Ajuta la diminuarea simptomelor din epilepsie, Parkinson si Alzheimer, In afectiuni pediatrice, In miopie, artrita reumatoida, sinuzita; In afectiuni neurologice (pareze ale nervilor periferici, dureri postoperatorii); In dermatologie.
Magnetoterapia intensifica vindecarea ranilor si a oaselor fracturate, poate elimina calculii renali si biliari, vindeca unele eczemele si ajuta la recuperarea pacientilor cu paralizii.