Masajul reprezinta prelucrarea metodica a partilor moi ale corpului, prin actiuni manuale sau mecanice, in scop fiziologic, profilactic si terapeutic.

EFECTELE MASAJULUI:

A. Efectele asupra circulatiei sangvine
     a. Efectele asupra circulatiei subcutanate: orice aplicare a masajului asupra pielii este urmata de aparitia, mai mult sau mai putin rapid a unei inrosiri locale, de intensitate variabila. Aceasta vasodilatatie superficiala creeaza senzatia de crestere a caldurii locale. Aceasta vasodilatatie amelioreaza troficitatea celulara locala, crescand schimburile intre mediul celular si sanguin. Au fost avansate mai multe ipoteze:

- actiunea mecanica a masajului asupra capilarelor sanguine sub-cutanate; Malaxarea tesuturilor ar declansa, in mod reflex si/sau mecanic, secretia de substante vasodilatatoare (histamine, serotonina, acetilcolina), in special din mastocite

- stimularea manuala cutanata realizata prin masaj, ar crea un reflex denumit de axon ceea ce ar antrena o vasodilatatie reflexa.
     b. Efectele asupra circulatiei de intoarcere venoase: presiunile alunecate si cele statice permit cresterea circulatiei de intoarcere venoasa. S-a aratat prin dopplergrafie influenta acestor tehnici pentru favorizarea circulatiei venoase. Astfel, s-a demonstrat ca aplicarea acestor manevre asupra membrului inferior antreneaza o accelerare a vitezei fluxului venos la nivelul marilor trunchiuri venoase, profunde.
     c. Efectele asupra circulatiei de intoarcere limfatice: Aceste manevre de masaj deosebit de blande (aplicate pe traiectul vaselor limfatice superficiale prin drenaj limfatic manual, realizeaza accelerarea fluxului de intoarcere limfatic. Aceste tehnici se efectueaza dupa un protocol special si se aplica in caz de edeme, fie de origine limfatica, fie venoasa, fie mixta, pentru a ajuta la resorbtia acestora.

B. Efectele asupra sistemului musculo-tendinos:
Masajul are efect trofic asupra muschiului, imbunatatindu-i vascularizatia (deci aporturile nutritive, energetice si schimburile gazoase). Ar fi favorizata astfel decontractia musculara prin restabilirea echilibrului metabolic local care permite reajustarea tonusului muscular. De asemenea masajul antreneaza o relaxare nervoasa a tonusului, pentru ca se stie ca tensiunea si tonusul muscular depind de suma influxurilor activatoare si inhibitoare ce parvin motoneuronilor din coarnele anterioare ale maduvei si ca, pe de alta parte, diverse tehnici de masaj si kinetoterapie permit actionarea asupra cailor de reglare nervoasa a tonusului muscular. Efleurajul, presiunile alunecate, presiunile statice, tapotamentul, frictiunile si framantatul determina cedarea contracturilor sau tensiunilor musculare.

 
PROCEDEELE PRINCIPALE DE MASAJ:

- Efleurajul sau netezirea este o alunecare usoara, ritmica, efectuata asupra tegumentelor in sensul circulatiei de intoarcere (venoase si limfatice). Se adreseaza in primul rand pielii, nervilor periferici si tesutului conjunctiv, avand ca efecte principale activarea circulatiei superficiale (capilare si limfatice). Efectele cele mai importante ale manevrei sunt de activare a circulatiei superficiale (capilare si limfatice) datorita stimularii mecanice directe, dar mai ales pe baze reflexe, producand o hiperemie locala datorita modificarilor vaso-motorii, umorale si nervoase.

- Frictiunea este o manevra de masaj care consta intr-o apasare si deplasare a tesuturilor moi in limita elasticitatii acestora. Ca efecte se obtin o hiperemie a pielii si efect analgezic local, scazand foarte mult sensibilitatea terminatiilor nervoase. Pe cale reflexa, frictiunile au efecte de durata, trofice si circulatorii, contribuind fie la calmarea nervoasa si relaxarea musculara, fie la stimularea sistemuluineuro-vegetativ (in functie de necesitatii de tehnica de executie).

- Framantatul se adreseaza in primul rand tesutul muscular si consta in apucarea, ridicarea,stoarcerea si apasarea tesuturilor moi pe planul osos dur. Actiunea framantatului este mai patrunzatoare decat a celorlalte manevre, adresandu-se mai ales masei musculare, fapt pentru care este foarte mult folosit in masajul sportiv si pentru tratarea atrofiei ori insuficientei musculare de diferite etiologii (accidente, imobilizari etc.).

- Tapotamentul reprezinta lovirea usoara si ritmica a tesuturilor moi. Se adreseaza tesuturilor superficiale sau profunde, in functie de intensitatea de lovire, si vizeaza in mod deosebit terminatiile nervoase. Efectele apar la nivelul pielii si al tesutului conjunctiv subcutanat, unde produc o vasodilatatie si o incalzire locala.

- Vibratiile sunt manevre principale de masaj si sunt reprezentate de imprimarea unor miscari oscilatorii ritmice asupra tesuturilor moi. Exista si posibilitatea aplicarii unor vibratii mecanice cu diferite aparate care sunt mai rapide, perfect ritmice, uniforme si care pot fi aplicate timp mai indelungat. Efectele vibratiilor sunt intotdeauna de calmare,relaxare. Executate profund produc si o activare a circulatiei, o descongestionare si o imbunatatire a capacitatii de efort.

PROCEDEELE AJUTATOARE DE MASAJ

Aceste manevre se pot incadra intre cele principale, intregind actiunea acestora.

- Cernutul si rulatul sunt doua manevre deosebit de eficiente, care completeaza framantatul si tapotamentul segmentelor cilindrice ale corpului, membrele inferioare si superioare. Manevrele incep de la extremitatea distala a membrelor spre cea proximala, adresandu-se in principal masei musculare, dar si celorlalte tesuturi moi. Au efecte de relaxare a masei musculare.

- Presiunile si tensiunile intaresc efectele celorlalte manevre. Se aplica in masajul sportiv, mai ales pe coloana, dar si in alte regiuni ale corpului. Se adreseaza articulatiilor in vederea pastrarii stabilitatii si mobilitatii.

- Tractiunile, scuturarile si elongatiile sunt manevre ajutatoare care completeaza masajul si au efectul unor presiuni negative, descongestionand elementele intra si periarticulare, imbunatatind circulatia si schimburile nutritive locale. Tractiunile se efectueaza in axul lung al articulatiilor, iar scuturarile constau din imprimarea unor usoare miscari oscilatorii membrelor, toracelui sau intregului corp. Elongatiile sunt manevre terapeutice care se adreseaza in special coloanei vertebrale.

- Diverse. In aceasta categorie de manevre secundare sunt incluse ciupirile si pensarile, stoarcerile si ridicarile muschilor, prin apucarea unei cute adanci si deplasarea acesteia in scopul cresterii elasticitatii locale.

Informatii si programari

e-mail: office@fiziomedica.ro
telefon: 0232.255.294

Informatii si programari

- Consultaţii:
Luni - Vineri: 9:00 - 14:00 ; 15:30 - 19:30
- Tratamente:
Luni - Vineri: 8:00 - 20:00

Program de lucru:

Sos. ARCU Nr. 5, Bl. F4, Sc. B, Ap. 01 IASI

Reper - staţia de tramvai "VOINŢA"
Interfon = 01 sau 06

Adresa:

© {2019} FIZIOMEDICA. Toate drepturile rezervate. Designed for FIZIOMEDICA.