LASERTERAPIA MLS M6 şi M8
Răspândirea rapidă a COVID-19 cauzând milioane de cazuri de infectare şi peste două milioane de decese a supraîncărcat sistemul sanitar şi secţiile de terapie intensivă. Cele mai frecvente manifestări sunt opacităţile în sticlă mată pe radiografia/CT toracic, furtuna de citokine şi sindromul de detresă respiratorie acută. Răspunsul imun exagerat rămâne principala cauză de morbiditate şi mortalitate. Furtuna de citokine conduce la activarea sistemului imun ajungând la SARS şi insuficienţă multiplă de organ urmată de deces în cazurile severe. Prevenţia sau modularea statusului inflamator exagerat poate reprezenta cheia de boltă a strategiei de manageriere a pacienţilor COVID-19.
Deoarece efectele medicamentelor antiinflamatorii şi imunosupresoare folosite pentru a bloca furtuna de citokine precum corticoterapia sau terapiea biologică de tip anticorpi anti receptor IL-6, nu au fost întotdeauna cele scontate iar prețul cel puţin în ultimul caz este unul deloc de neglijat, s-au căutat şi alte metode de tratament din gama tratamentelor fizicale. Pionierul acestor terapii a fost un medic ortoped din Massachusetts, SUA, care având experienţă în tratarea prin fotobiomodulare laser a afecțiunilor inflamatorii musculo-scheletale, a intuit valoarea acestei metode in inflamaţia pulmonară. Rezultatele au fost însă peste aşteptări prin ameliorarea în timp record a parametrilor clinici, biologici, şi radiologici; pacienţii trataţi prin fotobiomodulare laser nu au ajuns să necesite suport respirator şi nu au prezentat sechele la finalizarea intervalului de urmărire de 5 luni. Pe de altă parte dintre pacienţii ce au făcut parte din lotul martor 60% au necesitat intubare, 40% au decedat, supravieţuitorii au necesitat la externare dispozitive pentru suplimentare de oxigen.
Trebuie menţionat că fotobiomodularea laser a fost realizată cu ajutorul unui echipament special MLS robotizat care utilizează combinarea emisiei laser cu două lungimi de undă (808 și 905 nm) în sistem continuu (808 nm) și pulsat (905 nm). Avantajul acestei combinații constă într-o mai bună capacitate de penetrare și în posibilitatea de creștere a energiei emise. Astfel sistemul pulsatil combină efectul stimulator asupra microcirculației cu avantajul unei puteri de vârf crescute, dar au o energie medie scăzută, iar combinarea cu o undă laser continuă asigură un aport energetic adecvat. Sincronizarea celor două lungimi de undă poate transfera energia către substratul celular în mod mai eficient decât emisia unei singure componente. De asemenea acest sistem asigură o putere crescută a emisiei laser: putere maximă 3X75W, putere medie 3600 mW.

Lungimile de undă nu au fost alese întâmplător, ele determină cea mai profundă acțiune – intervalul între 600 și 1200 nm este cunoscut ca „fereastră terapeutică”, deoarece nu exista cromofori care să absoarbă aceste lungimi de undă ceea ce asigură o penetrabilitate maximă a energiei laser (5 cm). Acest fapt permite ca o cantitate eficientă din punct de vedere terapeutic să ajungă la nivel pulmonar şi astfel să-şi exercite efectele antiinflamatorii, vasodilatatoare, de stimulare a angiogenezei şi antifibrotice.